Historiaa

Alla on teksti yhdistyksemme 40-vuotisjuhlasta v. 2005. Matka on jatkunut kuten viimeisessä lauseessa kerromme, jo tuolloin.

KTV:n 40-vuotistaipaleelta

Lieneekö satanut lunta vai paukkunut pakkanen, kun Hans-Petter Metsokumpu, Onni Eksymä, Henrik Myyryläinen, Sirkka Välitalo ja Jenny Tervaniemi (Niittykoski) kokoontuivat marraskuun 15. päivänä vuonna 1964 Ivalon työväentalolle perustamaan kunnan väelle SAK:laista Inarin kunnalliset työntekijät ja viranhaltijat- nimistä ammattiosastoa? Osasto on merkitty yhdistysrekisteriin 12.12.1964. Alussa myös Utsjoen kunnan työntekijät olivat osastomme jäseniä, oma osasto perustettiin Utsjoelle vuonna 1976, jolloin meiltä siirtyi 32 jäsentä Utsjoen osastoon.

Onni tarttui puheenjohtajan nuijaan, Jenny sai hoitaakseen sihteerin tehtävät, Pirkolle uskottiin rahakirstun avaimet ja Hans-Petter alkoi hoitamaan pääluottamusmiehen tehtäviä.

Jo ennen tätä oli Ivalon koulujen siivoojilla ollut yhteistoimintaa ja työsuhdeasioihin oli koetettu ryhmänä vaikuttaa. Nyt oli olemassa oma ammattiosasto, johon liittyä. Jäseniä tuli monista eri työntekijäryhmistä ja työtä riitti. Korjattavaa oli aiemmin niin työnantajakeskeisessä asioiden hoidossa. Vaatimukset asetettiin jopa niin korkealle, että SAK:n edustajiakin oudoksutti pohjoisen työväen voima ja tahto. Kaikkea kun ei ollut SAK:n mukaan mahdollista kerralla saada…

Alkuaikoina otettiin mittaa työnantajasta ja toiminnassa oli taistelun makua. Joukkovoimalla ja sitkeydellä saatiin myönteisiä päätöksiä syntymään, tällaisia asioita ovat olleet mm. syrjäseutulisän poistamisesta käyty keskustelu ja Toivoniemen vanhainkodin asuntotilanne 1970- luvun alkupuolella.

Onni Eksymän jälkeen puheenjohtajina ovat toimineet Markus Arhipoff, Pirkko Kela, Kauko Lakkala, Sisko Akujärvi, Juho Kiviniemi, Osmo Karvonen, Matti Kola, Eira Oikarinen ja nykyisin nuijaa heiluttaa Valtteri Huhtamella. Sihteerinä ovat olleet Henrik Myyryläisen jälkeen Jenny Tervaniemi, Sofia Hämäläinen, Pirjo Ruotsalainen, Maija-Leena Kiviniemi, Eira Oikarinen, Merja Keskitalo, Arja Aatrala, Virpi Kokkonen ja Tuula Akujärvi on toiminut sihteerinämme vuodesta1997 lähtien lukuun ottamatta opiskeluaikaansa vuosina 2001-2003, jolloin sihteerinä toimi Eila Kämäräinen. Rahakirstun avaimet siirtyivät Pirkko Kelalta Sisko Koposelle, joka on tehnyt pitkäaikaisen ja suuren työn taloudenhoidon ohella työttömyysasioiden hoidossa. Siskon jälkeen taloudenhoitajana on ollut vuodesta 2002 alkaen Leila Passi. Hans Metsokummun aloittamaa pääluottamusmiehen sarkaa ovat hänen jälkeensä hoitaneet Osmo Karvonen, Simo Siivikko, Onni Siitonen, Sisko Akujärvi ja vuodesta 2000 alkaen Eila Kämäräinen.

Tärkeitä tehtäviä on hoidettu erilaisissa henkilöstöhallinnon elimissä työpaikkademokratian ja työsuojelun piirissä. Jäsenemme ovat toimineet mm. johtoryhmässä, yhteistyötoimikunnassa, siivousmitoitustyöryhmässä, palkkausuudistustyöryhmässä, ruokapalvelutyöryhmässä ja eri kehittämistyöryhmissä. Osastomme jäseniä on ollut edustajana KTV:n liittokokouksissa ja myöhemmin KTV:n edustajiston kokouksissa. Osaava nainen –tapahtumaan Turussa osastom oli edustettuna 8 naisen voimin.

Osaston ensimmäinen vuosikymmen oli aikaa, jolloin taisteltiin etuisuuksien ja oikeuksien puolesta. Sitten elettiin aikaa, jolloin taisteltiin etuisuuksien, oikeuksien ja työpaikkojen säilymisen puolesta. Tämän ajan merkittävin haaste on ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen sekä kilpailukyvyn säilyttäminen ja vastaaminen yksityistämisen, ulkoistamisen ja työntekijöiden eläköitymisen haasteisiin.

Jäsenistömme on osallistunut aktiivisesti liiton ja etenkin aluetoimiston järjestämiin kurssitilaisuuksiin.

Jäsenmäärämme on kasvanut n. 30 jäsenestä tämän hetkiseen 347 jäsenen määrään. Tosin 1970-luvun lopulla jäsenmäärä on ollut n. 400.

Yhteisen hengen syntymisestä ja ylläpitämisestä kiitos kuuluu vapaa-ajan toimikunnassa toimineille ja toimiville jäsenillemme, jotka ovat vetäneet iltamia, pikkujouluja, retkiä ja erilaisia tapahtumia vuosikymmenten ajan. Unohtumattomia matkoja on tehty Tallinnaan ja Muurmanskiin. Perinteisiä ja vuosittaisia tapahtumia on ollut Lapin alueen toimintapäivät, johon enimmillään on osallistunut liki 30 henkilöä sekä oman osastomme toimintapäivä Mattojärvellä keväisin.

Yhteistoimintaa harjoitetaan myös muiden kuntien KTV:läisten kesken. Tästä esimerkkinä esim. vuosittainen kolmen kunnan (Inari, Kittilä, Sodankylä) tapaaminen.

Todelliseksi saavutukseksi, yhteistyön ja talkoohengen monumentiksi 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun ajalta nousi Luton kairaan Mattojärven rantaan osastomme mökki. Talkootunteja tehtiin mökin pystyttämiseksi valtava määrä, 3.743 tuntia. Tupaantuliaiset vietettiin kaatosateessa ja kasteessa mökki sai nimekseen Työnilo. Työnilo on jäsenistömme käytössä ja siellä on vietetty monenlaista juhlaa ja pidetty kokouksiakin.

Tänään (La 30.4.2005) päivällä muistimme edesmenneitä perustajajäseniämme; Eksymä Onni, Kela Pirkko, Metsokumpu Hans, Mikkonen Tyyne, Myyryläinen Henrik ja Välitalo Sirkka, käymällä laskemassa ruusun ja sytyttämällä kynttilän heidän haudoilleen. Olemme vierailleet myös Ivalon terveskeskuksessa vuodeosastolla muistamassa perustajajäsentämme Niittykoski Jennyä.

Nyt vietämme osastomme 40-vuotisjuhlaa ja tarkoituksemme on jatkaa matkaa yhdessä eteenpäin tämänkin illan jälkeen.